Camilla header
3:43 pm - 16/09/2011

ANSWERS: FASHION EDUCATION PART 2

S WROTE THIS 07:24 04/09/2011
Hej :) Jag vill veta allt som kan behövas veta, hihi. Jag vill veta vad din utbildning har fått för status i efterhand när du sökt jobb? Var det lätt att få jobb efteråt och hur stor andel av dina klasskompisar m.m. fick en anställning och var? Hade du mycket erfarenhet innan du sökte till skolan och krävs det det? Är det svårt att komma in? Var utbildningen krävande? Vore så grymt snällt om du kunde svara!

Svar: De som jag varit på intervju hos sedan jag tog examen har visat stort intresse för min utbildning och även tyckt att det är bra att jag har en så pass ”unik” utbildning där strategi kombineras med det kreativa. Jag kan min modehistoria och modejournalistik, men jag kan också förstå hur man når fram till olika målgrupper och omsätter publicitet till vinst. Det tror jag inte är speciellt vanligt eftersom den typen av utbildningar inte finns här (om man inte själv kombinerar ihop utbildningar såklart), och det i kombination med att jag har mycket erfarenhet trots min unga ålder visar nog på en ambition som många arbetsgivare lockats av. Tror jag! Jag sökte många jobb när jag tog examen men fick självklart inte alla, och varje gång blir man lika besviken. Jag blev kallad till intervju på de flesta men det tog några månader innan jag började jobba på Rodeo, och sedan Gant Rowing Race. Nästan exakt tio månader efter min utbildning blev jag erbjuden mitt heltidsjobb på PR-byrån där jag jobbar idag. Under hela det här första året hemma jobbade jag extra på ett varuhus skönhetsavdelning för att tjäna extra pengar. Alltså, jag har inte ”nätverkat” mig till mitt jobb, jag har jobbar hårt för det och sett till att visa människor jag vill jobba med vad jag kan. Det är inte samma sak som att bli full på Riche varje vecka :)

MAGDALENA WROTE THIS 00:06 04/09/2011
Vad kostar det att läsa den utbildningen som du gjorde? Vet du om man kan söka stipendium eller så för den utbildningen du gick? Vad fick ni lära er och hur var de i början, var de mycket nytt och högt tempo i början eller gick de bra? Vilka jobb kan man få efter utbildningen? Jag har funderat på att läsa samma program fast i Italien men bara under ett år. Va tror du om de? Eller är de bättre att satsa på att läsa tre år? Tusen tack för att du fixade en frågestund om utbildningen och Barcelona tiden. Ser fram emot svaren!

Svar: Se svar på dina första frågor i tidigare inlägg. Ett år kan vara bra om du är osäker, men jag visste vad jag ville och tyckte att tre år gav mig en bra examen för att kunna växa internt inom företag på längre sikt. Jag har en ambition om att bli PR-ansvarig eller marknadsansvarig på ett modeföretag i framtiden, och är det något man eftersträvar tror jag att tre år är bättre än ett.

F WROTE THIS 21:25 03/09/2011
Först skulle jag vilja ställa den lite trista frågan hur du finansierade utbildningen med tanke på terminsavgifterna. Gärna även hur du gjorde med lån, bidrag osv och hur upplevde du hela den ekonomiska situationen. Klarade du dig bra eller kände du att du levde snålt? Hur bodde du? Hade du något extrajobb? Var det svårt att läsa hela utbildningen på engelska? Vad hade du läst om du inte valt fashion och har du tips gällande andra universitet och program i Barcelona? Kram!

Svar: Jag tog studielån och studebidrag, samt jobbade i butik på sommaren och julen i Sverige. Jag jobbade även på barer och i butiker i Barcelona på helgerna. Hårt slit alltså, och det var inte alltid lätt att få pengarna att räcka. Jag bodde med flera andra första året, sista året bara med Anneli. Eftersom jag jobbade mycket tjänade jag så pass att jag inte behövde snåla extremt, men jag levde inte som jag lever nu när jag har fast jobb och flera inkomstkällor.

FLOWERBOMBS WROTE THIS 15:03 03/09/2011
oh så himla bra! jag har faktiskt fundera på att mejla dig ett tag så vad kul att du har frågestund. Efter studenten planerar jag att flytta till London och plugga något inom mode/marknadsföring/inköp men det är ju så himla svårt och brett. Hur resonerade du? visste du att det var pr du ville hålla på med? & hur hamnade du där du är idag? kram!

Svar: Testa gärna en ganska bred modeutbildning ett år, där du får testa flera saker. Marknadsföring och inköp är väldigt olika jobb, och det kan vara bra att få testa vad du gillar för att sedan fortsätta plugga just det. Jag visste att jag älskade mode men även älskade ”business”-delen och allt bakom – varför känns plötsligt det varumärket hett och hur kan man få det här varumärket att bli trendigt, osv. Jag har kommit dit jag är idag för att jag varit målmedveten, ödmjuk (jag tror aldrig att jag vet allt och jag vet att det finns massor av människor som kan mycket mer och är mer begåvade), framåt och social, tagit kontakt, visat vad jag kunnat, bett om att få vara med, hjälpa till och genom att hela tiden hänga med i vad som händer i världen. Var inte för ”fin” för att göra ”skitjobb” på en praktik. Jag blir tokig på praktikanter som klagar över att de gör något tråkigt, jag praktiserade ett halvår i ett showroom i Barcelona där jag fick ringa och tjata dit stylister hela dagarna, på spanska, trots att jag knappt kunder språket då. DET är slit. Var allmänbildad inom de flesta områden, det hjälper dig genom ditt yrkesliv otroligt mycket. Se även till att du skriver bra och uttrycker dig bra muntligt, det är nog mitt starkaste kort i mitt jobb.

LILY WROTE THIS 12:40 03/09/2011
känner igen det här! brukade följa din resedagbok!

Svar: Men GUD vad roligt att du hängt med sen dess! Det måste ju varit 2006? Hur hittade du resedagboken?

FREJA WROTE THIS 13:55 10/09/2011
hej! jag är väldigt osäker på vilken yrkesbana det är jag ska välja, jag har många snarlika, men ändå väldigt olika, kreativa intressen, varav mode är ett av dem. självklart är det få som direkt vet vilket yrke som passar dem, men jag är ändå nyfiken, vilken typ av yrken, och utbildningar, valde du mellan? för mig är utbildningen och yrket väldigt viktigt för trivseln, men självklart kan jag inte undgå att fundera kring vilken typ av människor som kan tänkas välja samma utbildning (och nu talar jag inte enbart om mode eller pr). hur tänkte du där? påverkade eventuella kollegor ditt studieval? i övrigt vill jag bara tacka för en väldigt bra blogg. din tillhör absolut en av mina favoriter.

Svar: Intressant fråga! Jag valde mellan mode/skönhetsjournalistik, mode/skönhets-PR, mode/skönhets-marknadsföring, mode/skönhets-inköp, styling och att bli lärare eller politiker. Mina två mycket skilda intressen.. Det bästa med mitt liv nu är att jag skapat en situation där jag får jobba med alla mina intressen. På dagarna jobbar med med PR & marknadsföring, på kvällar och helger är  jag mode- och skönhetsskribent och bloggare samt även stylist åt vissa personer.  Nej, mina vänners val påverkade mig inte, jag är och var den enda av de vänner jag hade då som ville jobba med mode och hittade den här utbildningen helst själv. Stort tack, kul att du gillar den!

Leave a comment

camilla
camilla- September 27, 2011 at 8:39 am
Lily: Roligt! Kram! P: En "vanlig" PR-utbildning och sedan ett kompletterande jobb/extrajobb som makeupartist eller i skönhetsbranschen/butik. Eller som skönhetsskribent! Det finns ingen skönhetsinriktad PR-utbildning, utan det bästa är om du knåpar ihop en PR-utbildning med erfarenhet inom skönhet. Lycka till!
Lily- September 18, 2011 at 11:47 am
Ja det kan nog varit 2006. Jag minns att jag fastnade för din stil och gillade bilderna. Det var innan bloggar blivit stort :) Jag tror jag var intresserad av din utbildning och på så vis hittade resedagboken. Idag pluggar jag dock något helt annat. Men himla kul att följa under så många år och jag hoppas på många fler. Stor kram!
P- September 17, 2011 at 8:32 pm
åh, jag hoppas att det inte är försent för frågor.. jag har ett brinnande intresse för skönhet och skulle gärna vilja jobba med pr/skönhet. vad kan du rekommendera för utbildning?
NEW POST: BY FUNDA - THIS WEEK’S WISHLIST
VIEW POSTS - VIEW PROFILE